<h2>Σχετικά με μας</h2><p>Απόφοιτος ιατρικής σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 1991</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.kardiologos-koridalos.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Καρδιολογία</h2><p>Καρδιολογία είναι ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις παθήσεις της καρδιάς. Ο τομέας περιλαμβάνει </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.kardiologos-koridalos.4ty.gr/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> Slideshow image
Previous Next
Καρδιολογία

 

Καρδιολογία είναι ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις παθήσεις της καρδιάς. Ο τομέας περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία των συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς, της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της βαλφιδικής καρδιακής νόσου και της ηλεκτροφυσιολογίας. Οι γιατροί που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής ονομάζονται καρδιολόγοι.

Οι καρδιολόγοι δεν πρέπει να συγχέονται με τους καρδιοχειρουργούς , οι οποίοι είναι οι χειρουργοί που εκτελούν καρδιοχειρουργική επέμβαση μέσω στερνοτομής - ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά και μεγάλα αγγεία.

Η καρδιά έχει πολλά ανατομικά χαρακτηριστικά (π.χ., κόλποι, κοιλία, καρδιακή βαλβίδα) και πολλές φυσιολογικές λειτουργίες (π.χ., συστολή, ήχοι της καρδιάς, μεταφορτίο) που απασχολούν την καρδιολογία. Διαταραχές της καρδιάς οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και καρδιαγγειακή νόσο και ευθύνονται για σημαντικό αριθμό θανάτων:  καρδιαγγειακή νόσος είναι η μεγαλύτερη [αιτία [θανάτου]] και προκάλεσε το 29,34% του συνόλου των θανάτων το 2002.

Η πρωταρχική ευθύνη της καρδιάς είναι να προωθεί το αίμαστη συστηματική κυκλοφορία. Προωθεί το αίμα στο σώμα - που ονομάζεται συστηματική κυκλοφορία - στη συνέχεια στους πνεύμονες - που ονομάζεται πνευμονική κυκλοφορία - και τέλος πίσω στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά είναι συνδεδεμένη και επηρεάζει το σύνολο του σώματος. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών στην καρδιολογία αφορά τις διαταραχές της καρδιάς και την αποκατάσταση, όπου είναι δυνατόν, της λειτουργίας της.

Η καρδιά είναι ένας μυς που λειτουργεί σαν αντλία προωθώντας το αίμα. Σε κάθε μέρος της καρδιάς είναι δυνατό να υπάρξει βλάβη και η καρδιά διαχωρίζεται βάση της φυσιολογίας σε μηχανικό και το ηλεκτρικό σύστημα.

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς επικεντρώνεται στην περιοδική συστολή (συμπίεση) της μυικά κύτταρα που προκαλείται από τον καρδιακό βηματοδότη που βρίσκεται στον κολποκοιλιακό κόμβο. Η μελέτη των ηλεκτρικής της λειτουργίας είναι ένα υποπεδίο της ηλεκτροφυσιολογίας που ονομάζεται καρδιακή ηλεκτροφυσιολογία και ερευνάται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ / EKG). Το δυναμικό ενέργειας που παράγεται από το βηματοδότη διαδίδεται σε όλη την καρδιά με ένα συγκεκριμένο μοτίβο και το σύστημα που μεταφέρει το δυναμικό αυτό ονομάζεται ηλεκτρικό σύστημα αγωγιμότητας. Η δυσλειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους όπως το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, η κοιλιακή μαρμαρυγή και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός .

Το μηχανικό σύστημα της καρδιάς εστιάζει στην κίνηση του αίματος και τη λειτουργικότητα της καρδιάς ως αντλίας. Η μη επαρκής διακίνηση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση λειτουργίας άλλων οργάνων και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αν είναι σοβαρή. Καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι μηχανικές ιδιότητες της καρδιάς έχουν εκπέσει πλήρως και η καρδιά ανεπαρκή ή έχουν ελαχιστοποιηθεί και η ο καρδιακός μυς εμφανίζει ελαττωμένη λειτουργικότητα, πράγμα που σημαίνει ανεπαρκής κυκλοφορία αίματος.

Υπάρχουν κι άλλες παθήσεις της καρδιάς που διαταράσσουν τόσο τις ηλεκτρικές όσο και τις μηχανικές ιδιότητες της καρδιάς. Η πιο οδυνηρή διαταραχή είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ) ή καρδιακή ανακοπή. Το ΕΜ προκαλεί κυτταρικό θάνατο της καρδιάς που μειώνει τη λειτουργικότητα της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εάν είναι σοβαρό (μαζικό από στένωση βασικών κλάδων των στεφανιαίων).

Διαταραχές

Η καρδιολογία ασχολείται με την κανονική λειτουργία της καρδιάς και τις αποκλίσεις από αυτή. Πολλές διαταραχές αφορούν την ίδια την καρδιά, αλλά άλλες σχετίζονται με παθολογία των μεγάλων αγγείων που συνδέονται άμεσα με αυτή καθώς και με τη συσχέτιση της με άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Διαταραχές της στεφανιαίας κυκλοφορίας

Σε αντίθεση με τη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, η καρδιά δεν μπορεί να λάβει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από το αίμα που προωθεί και πρέπει να τροφοδοτηθεί η ίδια με αίμα όπως οποιοδήποτε άλλο όργανοστο σώμα. Αυτή η κυκλοφορία του αίματος ονομάζεται στεφανιαία κυκλοφορία. Η στεφανιαία κυκλοφορία αποτελείται από τις στεφανιαίες αρτηρίες και τη σταιφανιαία φλέβα.

Οι διαταραχές της στεφανιαίας κυκλοφορίας είναι:

·         Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ACS): Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλά οξέα συμπτώματα.

·         Στηθάγχη: Είναι το οπισθοστερνικό άλγος που εμφανίζεται οξέως και σχετίζεται άμεσα με το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

·         Αθηροσκλήρωση: Αθηροσκλήρωση ονομάζεται η ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών σε συνδυασμό με σκλήρυνση και απώλεια της ελαστικότητας του αρτηριακού τοιχώματος.
          Η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών οδηγεί σε στεφανιαία νόσο.

·         Στεφανιαία νόσος: Στεφανιαία νόσος είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη μείωση της στεφανιαίας κυκλοφορίας.

·         Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ισχαιμική νέκρωση μιας εντοπισμένης περιοχής του μυοκαρδίου, που οφείλεται σε απότομη απόφραξη κλάδου της στεφανιαίας αρτηρίας.

·         Επαναστένωση: Επανεμφάνιση της στένωσης που αναφέρεται σε μία στεφανιαία αρτηρία στο πλαίσιο της στεφανιαίας κυκλοφορίας.

 

 

Δημητρακοπούλου 18, Κορυδαλλός
Τηλέφωνο: 210 4943560   -   Κινητό: 6932 915065